AKCIJA SPAŠAVANJA POVREĐENIH IZ TUNELA GDE SU SE SUDARILI VOZOVI TRAJALA SAMO 4 MINUTA: Evo kako je to izgledalo
Mesto nesreće, Foto: Kurir/D. P.

sudar u beogradu

AKCIJA SPAŠAVANJA POVREĐENIH IZ TUNELA GDE SU SE SUDARILI VOZOVI TRAJALA SAMO 4 MINUTA: Evo kako je to izgledalo

Kako su vatrogasci za svega nekoliko minuta uspeli da uđu u tunel i evakuišu povređene u sudaru vozova

Objavljeno:

Još se čeka zvaničan izveštaj o tome kako je došlo do sudara putničkog i teretnog voza sinoć u Beogradu, u tunelu između Vukovog spomenika i Pančevačkog mosta. Spasioci su uspeli da evakuišu 13 povređenih i predali ih ekipama Hitne pomoći. Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Dragan Miković ispričao je u razgovoru za RTS kako je izgledala akcija spasavanja.

Putnički i teretni voz sudarili su se u petak u tunelu Vukov spomenik-Pančevački most, u blizini izlaza ka Pančevačkom mostu.

Po dojavi o sudaru, ka licu mesta uputilo se sedam vozila sa 25 vatrogasca-spasioca, kao i pet ekipa Hitne pomoći.

Mesto nesreće
Mesto nesrećefoto: Kurir/D. P.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Dragan Miković ispričao je u razgovoru za RTS kako je izgledala akcija spasavanja.

“U 18.42. Operativni centar Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd dobio je poziv da je došlo do sudara vozova u tunelu. Odmah su na lice mesta upućene ekipe i na licu mesta je bilo ukupno 25 vatrogasaca spasilaca sa sedam Vatrogasno spasilačkih vozila. Na lice mesta smo stigli za dva minuta“, naveo je Miković.

Odmah su, kaže, pristupili oslobađanju putnika.

“Bilo je ukupno devet osoba u vozu, od toga su tri bile teže povređene i te tri teže povređene osobe su vatrogasni spasioci izveli, to jest jednu osobu izneli iz tunela i predali ekipi Hitne pomoći“, istakao je Miković.

Ukazuje da im je bilo potrebno četiri minuta od tačke do koje su došli u tunelu, do voza, jer je bila velika udaljenost, a ulaz u tunel nije jednostavan.

Dva su ulaza u tunel pomoću kojih vatrogasci mogu da priđu vozovima

“Pošto Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd proverava i uvežbava razne scenarije, jedan od tih scenarija je i upravo to ako se nešto desi u tunelu. Znali smo da imamo pristup sa dve tačke, tako da smo mi naše ekipe poslali na te dve tačke. Jedna je bila kod Studentskog doma Karaburma, a druga je bila na ulazu kod Pančevačkog mosta“, rekao je Miković.

Dragan Miković
Dragan Mikovićfoto: Printscreen/RTS

To je treći sudar BG voza takve vrste do sada. Prethodna dva dogodila su se 2. maja 2013. i 5. novembra 1992. i to u tunelu ispod Bežanije, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U obe prethodne nesreće uzrok je bio ljudski faktor. U sudaru 1992. je bilo poginulih, dok su 2013. povređena 22 putnika.

Bonus video:

00:04

Lančani sudar 4 vozila u ulici Vojislava Ilića

(Espreso / RTS / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.